середу, 6 лютого 2013 р.

Наше горе і праведний клич


Ще юнаки, ще майже діти,
А навкруги і смерть і кров.
На порох стерти, перебити!
Іде на Київ Муравйов.
Полків його не зупинити,
Та рано тішитесь кати:
Коли стають до зброї діти,
Народ цей не перемогти.
(М.Луків)
29 січня 1918 року у великій книзі історії України з'явилась нова, щедро полита молодою кров'ю сторінка, назва якої - Крути.
Крути - це великий перелом на межі двох століть. На тому боці наша безмірна слабість, невільничий дух і послух чужим „богам". А на цьому боці - кривава зоря нового українського світу, новий дух, нова українська ідея, нова сила і нова віра.
Крути - це Воскресіння, початок нової доби в історії України.
Саме цього дня, 29 січня 1918 року на станції Крути (Ніжинського району Чернігівської області) кілька сотень молодих курсантів, а також київських студентів і гімназистів, які прилучилися до них,  рішуче  відстоювали право українського народу жити у власній державі. Вони вступили в нерівний бій із супротивником. Хоч ворог значно перевищував їх чисельно та був військово підготовленим , але наша молодь виявилася у своєму патріотизмові вище за класові інтереси і без вагань віддала молоде життя в ім'я волі свого народу.
    В масштабах всесвітньої історії ця битва здається незначною. Вона не є зразком військового мистецтва, вона є символом нескореного духу нашої нації.
    Подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кров’ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі.
 В бібліотеках  Лохвицької районної централізованої бібліотечної системи відбувся ряд заходів, присвячених 95 – й річниці бою під Крутами. В читальному залі центральної районної бібліотеки ім. Г.С.Сковороди оформлено тематичну  виставку « Пам’яті героїв Крут» та в ПТУ №27  проведено урок пам’яті «Волі народної дзвін». Тематична книжкова поличка «Трагедія і тріумф» оформлена в Ригівській сільській бібліотеці – філіалі. Годиною – реквієм «Крути…Подвиг і трагедія» вшанували пам’ять героїв Крут в Токарівській СБФ, година пам’яті «Понад все вони любили свій коханий край» була проведена в Червонозаводській міській бібліотеці – філіалі №1. Працівники районної дитячої бібліотеки підготували подорож в історію «Із забуття в безсмертя» для учнів 6 кл. Лохвицької загальноосвітньої школи №3.


В читальному залі Лохвицької ЦРБ знаходиться  книга «Крути. Січень 1918 року».  Це не просто книга, присвячена трагедії під Крутами, коли близько 300 юнаків помічного студентського куреня протистояли шеститисячному загону Червоної армії. За словами упорядника, це найбільший збірник документів, спогадів, фактів і бібліографії, що до сьогодні існували в Україні і поза її межами. Його створили активісти громадської організації «Історико-культурологічне товариство «Герої Крут» (м. Київ).
У підготовці фоліанту (840 сторінок) брали участь такі відомі в Україні діячі - члени цієї громадської організації, як Почесний президент національного університету «Києво-Могилянська академія» В’ячеслав БРЮХОВЕЦЬКИЙ, академік Іван ДЗЮБА, поет Іван ДРАЧ, академік Микола ЖУЛИНСЬКИЙ.
Більшість документів, вміщених у виданні, надзвичайно цінні, зовсім не відомі або маловідомі. Зокрема, подається список і фотокартки встановлених учасників бою під Крутами 29 січня 1918 року, схеми і карти бойових дій.
Подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кров"ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі. Вічна слава героям Крут!
І нехай сучасні вчені-історики розмірковують про міфи і правду Крутянської битви, ніхто не поставить під сумнів високий героїзм і патріотичну самопожертву юних борців за ідею, відданих захисників національної справи.
«Ой ви, Крути, засніжені Крути,
Наше горе і праведний клич,
Нам ніколи про вас не забути
На крутих перевалах сторіч.…»

Немає коментарів:

Дописати коментар