четвер, 28 лютого 2013 р.

Дивосвіт бандури




            Про що нам повідали струни,
Веселку даруючи знов:
Що життя - це пісня,
Що життя - це праця,
Що життя - це одвічна любов.
3 давніх-давен український народ вписує у скарбницю людства свою мову, свою музику, звичаї, культуру. З далеких сутінків віків до найбільших реліквій українського народу належить кобза, а в пізніших віках її наступниця - бандура. Віртуозна гра на цих інструментах було і залишається завжди одухотвореною, зігрітою великою любов’ю, а її художня сила - просто вражає.
Походження української кобзи-бандури сягає кінця ХV -початку ХVІ ст., і чимало дослідників пов’язують його з культурою інших етносів. Назва "кобза" поширена у татар, турків, угорців, румун, чехів, хорватів, а "бандура" - у арабів, монголів, киргизів, грузинів, французів, англійців, іспанців, італійців та ін. Одна з перших згадок про українську кобзу відноситься до другої половини ХУІ ст. Проте етап найбільшого розвитку кобзарського мистецтва припадає на ХУІІ-ХУІІІ ст. - час розквіту Запорізької Січі. Репертуар козаків-бандуристів складали історичні пісні та думи, жартівлива, танцювальна музика. Авторами дум та пісень були козаки. Потім вони імпровізували на бандурі враження і спогади про свої бойові походи.
Кобза і бандура користувалися великою пошаною і любов’ю в українському козацькому війську. Існує легенда про появу бандури серед
козаків. Самою Волею України, яка з'явилася до козаків у вигляді
дівчини-красуні, козацтву була дана бандура для втілення радості і горя.
Про поширення  бандури серед козаків свідчать історичні джерела - зразки українського малярства ХУІІІ-Х1Х ст., а також пам’ятки народної творчості - історичні пісні та думи.
Україна славиться багатющим національним духовним надбанням. І, звичайно ж, однією з великих чеснот, яку беремо в дорогу життя є - народна пісня виконана на кобзі чи бандурі. Її багатство і краса відомі в усьому світі. Це є наш віковічний імпульс, який насичений своєрідною романтикою. Живі струни бандури прорвалися через кордони, показавши світові велич нашого національного мистецтва.
Сучасна бандура... На ній грають музику будь-яких стилів і напрямів - класику, сучасну, народну. За останні роки рівень виконавства на бандурі значно зріс. Бандура визначена нині як сольний інструмент: на численних міжнародних фестивалях і конкурсах майстерність українських  виконавців була відзначена відомими музикантами світу. Сьогоднішня бандура за своїми акустичними можливостями значно досконаліша від попередніх зразків.
Срібні переливи бандури розносяться над Україною. Тихо, проникливо дзвенить струна і чари мелодії торкаються десь аж у глибині душі...



Історії бандури , її розвитку та сучасності була присвячена  книжкова виставка і літературно-музична імпреза «Дивосвіт бандури», проведена працівниками відділу обслуговування Лохвицької центральної районної бібліотеки  та справжнім сюрпризом для присутніх став виступ  гостей – народного колективу  Лохвицького РБК  ансамблю бандуристок «Струни серця» під керівництвом Т. Т. Федоренко.













Дивовижно ніжні та проникливі голоси артисток і чарівлива музика бандури спліталися у вигадливе  мереживо  українських пісень, які лунали в читальній залі бібліотеки.  Балади, народні та авторські пісні, жартівливі та сумні, інструментальна музика – все це  проникало аж до сердець слухачів і залишалося в них  ще довго по закінченні концерту.
Всі присутні  були щиро вдячні  ансамблю бандуристок «Струни серця» за чудову концертну програму, яка не залишила нікого байдужим.



Немає коментарів:

Дописати коментар