середу, 4 листопада 2015 р.

Нескорений дух Дмитра Бровара

Журналіст, письменник,  учасник та ветеран Другої Світової війни Дмитро Пилипович Бровар ( 1925- 2009)  наш визначний земляк, який народився в селі Олексіївці Оржицького  ройону Полтавської області 7 листопада 1925р.  На його життєвому шляху випали  тяжкі випробування . В час війни  ще зовсім юним  16 - річним юнаком , він очолював підпільну молодіжну антифашистку групу в рідному селі . У  травні 1943р. примусово був вивезений на каторжні роботи до Німеччини , але його бойовий  дух було важко зламати і вже у червні цього ж року він організовує вдалу  втечу групи невільників , після якої командував  окремою рейдовою партизанською  групою на території Польщі .  
   З жовтня 1943 по жовтень 1944року він знаходиться на морських фронтах  де відбуваються запеклі бої з ворогом , саме там наш земляк отримує тяжке поранення , довго йому довелося  заліковувати страшні  рани та відновлювати своє здоров’я по воєнним госпіталям.
 В 1956 році закінчив факультет журналістики з того часу до самої пенсії працював кореспондентом полтавської обласної газети « Зоря Полтавщини».
Із  під його пера виходили незліченні сотні газетних публікацій, та кілька власних книжок. Особлива тема творчості письменника це визвольна боротьба українців та Велика Світова війна в нашому краї . За серію нарисів , присвячених пошукам героїв Другої Світової війни , зокрема учасників бою в урочищі Шумейкове  на Південно-Західному фронті,  Дмитро Пилипович був удостоєний звання першого лауреата обласної журналістської премії ім.. Г. Ф. Яценка  та  престижної республіканської  журналістської премії « Золоте перо» .
 В 1976р. світ побачила його перша книжка – історичний нарис « Монумент на честь воїнів Південно –Західного фронту» .У 1986 р. вийшла друком друга книжка , художньо –документальна повість « На південь від Кракова», в якій розповідається про бойову діяльність чекістського розвідувально- диверсійного загону « Валька» , який діяв у глибокому тилу ворога у  1944-1945роках на території Польщі та Чехословаччини. Слідом з’являється художньо- документальна повість « Слід Метеора» - про чекістський рейдовий партизанській загін імені Будьонного , який з вересня  1941 по січень 1942 рік діяв у межах Миргородського, Гадяцького, Зінківського районів Полтавської області. В 1966 році з’являється четверта книжка , нашого земляка  під заголовком « Героїзм і катастрофа» , історичний нарис , в якому розповідається про події на Південно- Західному фронті з червня по вересень 1941року, про останній бій залишків військового штабу і Військової Ради Південно- Західного фронту в урочищі Шумейкове , що неподалік віл Лохвиці, про загибель у тому бою  командуючого військами фронту, Героя Радянського Союзу генерал- полковника М.П. Кирпоноса та інших воєначальників. Потім вийшли ще дві книги цього автора « Таємниці знала Оржиця» та «Не стріляйте в білих журавлів» . Герої  книг Дмитра Бровара  це  щирі,  працьовиті люди ,віддані  своїй землі  , борці за справедливість готові пожертвувати своїм життям заради Батьківщини, герої свого часу.

    2 квітня 2009 року перестало битися серце нашого славетного земляка Дмитра Пилиповича Бровара . Людини щирої, талановитої , справжнього   борця за рідну землю з нескореним духом.

Немає коментарів:

Дописати коментар